17.08.16 På toppen av Kyle på Nord-Senja

Senja, Eventyrøya hvor fjelltoppene står i kø og roper på deg. Denne augustdagen ble Kyle på Nord-Senja valgt ut som toppturmål. Det er to topper på Senja som heter Kyle. Den ene ligger ovenfor Mefjordvær i Berg kommune og rager 503 moh.

Min gode turvenninne, Gunnlaug og jeg hadde valgt "den andre" Kyle. Den som rager 826 moh og ligger i fjellkjeden ovenfor Husøy i Lenvik kommune. Du finner den ved å kjøre mot Botnhamn og ta av mot Husøy. Det er en stor parkeringsplass ved tunnelinnslaget til den første tunnelen (Fjellsendentunnelen) på vegen mot Husøy. Turen starter herfra.

Gunnlaug hadde vært på toppen tidligere på sommeren og vi kunne da velge den beste vegen opp. (Iallefall den tørreste og der det var minst krattskog og ur). Vi gikk forbi Skinnkollvannet og videre oppå det første platået. Herfra tok vi sikte mot toppeggen.

Det er ingen merking eller noen form for sti opp til toppen, men om man "leser" terrenget, så ser man ganske tydelig hvor de bratte og glatte partiene er. Mitt råd er for å finne den beste vegen opp er, stopp ofte opp - se og planlegg hvor du skal gå. Sikt mot skaret som blir liggende litt til høyre på toppeggen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Her er eggen du skal sikte mot. 

Når du kommer oppå eggen er det en kort passasje på et smalt og litt luftig part. Det er ikke løse steiner eller ubehagelig luftig, men det er eneste vegen du kan gå. Herfra gir det seg selv hvor du skal gå for å nå toppen av Kyle.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingenting å si på utsikten fra toppen. I nord ser vi rett ned mot Baltsfjord, Hekkingen, Edøya, Hillsesøya og det kjente landemerket Håja.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Utsikt mot Øyfjorden. Vi ser mot Fjordgård, Segla og Kongan. Under oss ligger Husøy, men øya ses ikke fra toppen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
To fornøyde damer på toppen av Kyle.

Med et alldeles strålende og varmt augustvær ble denne turen sammens med Gunnlaug en perfekt toppturopplevelse. På toppen nøt vi hverandres selskap, sola og matpakkene våre.

Det er noen våte myrområder i starten av turen, så om du ikke vil bli våt på beina så er vanntette sko er et must. Det er også litt ulendt og endel steinur før du når toppen. Vi gikk i et normalt tempo og brukte litt i overkant av to timer fra parkeringen og helt opp til toppen.

Nok en gang, Gunnlaug min fantastiske turvenn og motivator - takk for turen, takk for opplevelsen. Du er gull :)


Utsikt ut Øyfjorden. Ytterst ligger Kjølva. Nedenfor Kyle ligger fjellet med det underlige navnet, Navnlausingen. Utsikten herfra skal vistnok være fin, men vi gikk ikke ned på toppen.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Aud E. Nystad

Aud E. Nystad

55, Storfjord

Rett og slett turglad, både på land og vann - høyt og lavt. Elsker min flotte sønn, trugene, skiene, syklene og havkajakkene mine. Født i Havøysund/Slotten, oppvokst i Signaldalen og har utover det bodd på steder som: Tromsø-Sessvoll/Jessheim-Kløfta og Bardufoss. Håper å inspirere og motivere andre til og komme seg Ut På Tur. Bare en ting til: Husk Copyright Det er ikke lov å kopiere bilder eller teksten i mine innlegg. Du finner meg også på Instagram: @nystadpatur #nystadpatur

Kategorier

Arkiv

hits