13.-15.01.16 Måneskinnstur på ski til Snytindhytta i Vesterålen

Har du sett bilder av Snytindhytta i Møysalen nasjonalpark i Vesterålen?  Hvis ikke, bruk google...... før du leser videre.

Vintertur på ski til Snytindhytta har lenge stått på ønskelisten min over "steder jeg bare må oppsøke". Så når Vesterålen turlag arrangerer måneskinnstur og turkompisen min melder seg som sjåfør og turselskap - da må jeg jo bare slå til.  Lekene ble pakket og kursen ble satt mot Blokken i Djupfjorden hvor vi skulle møte de andre på denne turen. Parkering ca 1 km etter Djupfjordbrua, dels i parkeringslomme rett før og 150 meter etter avkjøringa, og dels i starten på skogsvegen. På www.norgeskart.no vil du se hvor skogsvegen starter

Det var planlagt at vi skulle starte å gå kl. 16.00. Som alle vet er ettermiddagene i januar så mørke at det må brukes hodelykt. På vinterstid går man opp fra Blokken, da dette blir den letteste vegen (10 km). Og hvis isen over vannene er trygg sparer man mye tid på å kunne krysse rett over. Første del av tur (ca. 4,5 km) går i lett terreng etter en skogsveg. Vi var heldige og vannene var frosset, så vi sparte mye tid på å kunne krysse de. Etter det første vannet begynner motbakkene, så her ble fellene satt på. Bakkene er bratte og jeg angret fort på at jeg kun hadde tatt med smal (3,5cm) kortfeller. Her funker langfeller mye bedre.

Du finner gode beskrivelser av turen, muligheter for flere veger opp og faseliteter på ut.no eller på hjemmesiden til Vesterålen turlag.

Et lite utdrag kopiert fra ut.no:

I 2013 ble Snytindhytta kåret av magasinet freeskier.com til en av verdens 16 beste skihytter.
Den ubetjente hytta er et yndet turmål for fjellvandrere, men de senere år har flere og flere brattskikjørere funnet veien hit til hjertet av Vesterålsalpene. Her finner du alt du trenger, fra dagstursekker til vedfyrt badstue, hyttebibliotek, 12V vind- og solstrømanlegg og 22 gode senger. Omgitt av Snytindan som gir flere flotte nedkjøringer på 600høydemeter og med utsyn mot Møysalen og Møyene, er dette en hyttejuvel i Hinnøyas villeste fjellverden. Om sommeren stuper du selvsagt rett fra berget og i vatnet noen få meter unna hytteveggen. Og etterpå fyrer du bål på den tilrettelagte bålplassen ved hytta og koser deg i midnattsola!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Møysalen med de to møyene på venstre side.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Snytindhytta ligger vakkert til omkranset av mektige fjell.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
4 av de 18 som var med på turen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeg + vegviserskilt = sant

 


Veldig artig å treffe på gamle kjente når man er på tur i ukjente områder.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På tur ned. Fellene ble beholdt på de bratteste bakkene, men nede på vannet ble skiene smurt.

Lørdagen rant med fint klart vintervær og det ble en fellestur opp til en topp i området. Jeg hadde som sagt kun smale kortfeller og det ble for puslete i fjellsidene, så jeg snudde på platået under toppen. Etter skituren ble det badstu og felles middag bestående av pinnekjøtt. En fin avslutning på en herlig dag med flotte turfolk og turledere. Kvelden ble toppet på en magisk måte med at månen fant vegen til Møysalen denne lørdagskvelden.

LItt om tidsbruk, utstyr og et godt råd:

Vi brukte 3,15 timer opp fra Blokken. Det skal vistnok være rasende fort, for normalt tar turen opp 4 timer. Ned vet jeg ikke hvor tid vi brukte, kanskje rundt 2 timer. Tidsbruken avhenger selvfølgelig av vær og føreforholdene, samt om isen over vannene er sikker nok.

Her er nok fjellski med stålkanter det beste, og fellene bør være lange, evnt brede (6cm) kortfeller.

Felles turer med turleder i regi av lokale turlag. Dette kan jeg anfale, spesielt hvis det er et område du ikke har vært i før. Slike turer er trygge, sosiale og alle blir godt ivaretatt. Man blir kjent med andre mennesker med samme interesse og vennskap knyttes ofte på slike turer.

Snytindhytta svarte til mine forventninger og jeg er kjempeglad jeg endelig fikk besøkt den.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Aud E. Nystad

Aud E. Nystad

55, Storfjord

Rett og slett turglad, både på land og vann - høyt og lavt. Elsker min flotte sønn, trugene, skiene, syklene og havkajakkene mine. Født i Havøysund/Slotten, oppvokst i Signaldalen og har utover det bodd på steder som: Tromsø-Sessvoll/Jessheim-Kløfta og Bardufoss. Håper å inspirere og motivere andre til og komme seg Ut På Tur. Bare en ting til: Husk Copyright Det er ikke lov å kopiere bilder eller teksten i mine innlegg. Du finner meg også på Instagram: @nystadpatur #nystadpatur

Kategorier

Arkiv

hits