29.07.17 På sykkeltur fra Løkvoll til Baalsrudhula innerst i Manndalen, Kåfjord kommune

Vi har kanskje alle hørt historien eller sett filmene om Jan Baalsrud`s flukt fra Rebbenesøya til sikkerhet i Sverige under 2.verdenskrig. Som kjent foregikk deler av denne flukten i og rundt Lyngenfjorden. Blant annet ble han holdt skjult i ei ørlita hule innerst i Manndalen, før han ble fraktet over grensen til Sverige. Jeg vet ikke om det er den nye film-innspillingen av Den 12. mann, historien om Baalsrud, eller ren skjær eventyrlyst som fikk min gode sykkelvenninne Tove på tanken om å sykle til Baalsrudhula. Uansett, som tenkt, som gjort........... og jeg lar jo aldri en sjanse til en ny turopplevelse gå fra meg. Jeg liker veldig godt å oppleve nye steder, se nye områder hvor jeg ikke har vært før. Og dette stedet har jo i tillegg et historisk sus over seg.

Så vi møttes på Løkvoll (eller Manndalen som vi ser) hvor vi setter fra oss bilene før vi starter å sykle Fv 331 opp Manndalen. Vi følger fylkesveien helt opp til Brustraum/Banul hvor vi tok mot høyre, passert brua over Manndalselva og fortsatt på grusveien mot Ruovddassæter innerst i Manndalen. Herfra syklet vi sti på høyre side av elva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sætra ved veis ende.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klar for stisykling.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skilting ved sætra.

Etter ca. 1 km på stien gav vi opp. Det var rett og slett for smalt og for mye store kuppelsteiner til våre stisyklingsferdigheter (som ikke er noe å skryte av). Men ingen grunn til å deppe, det var bare å ta av sykkelskoen og få på seg terrengskoene og starte til fots de vel 5 km inn til Baalsrudhula.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her synes litt av stien til høyre i bildet, og det var omtrent her vi la igjen syklene.

Et lite stykke oppi dalen kommer du opp til et gammelt sætertun som består av et sæterbu og 3 gammer. Noen bygninger er låst, mens gammene står åpne og kan brukes.  Etter at du har passert Skáidejohka er det bare vel 500 meter igjen til hula, som ligger lite grann ned i skråningen mot elva, en avstikker til stien videre innover dalen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da Tove gikk over broa, hørte jeg trollet i elva rope.........hvem er det som tramper på min bro....

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I denne knøttlia hula, hvor man så vidt kan snu seg rundt, lå Baalsrud gjemt fra 10. - 27. mai 1943. Historisk grunn, og jeg er stolt over å ha vært her og sett hula som er endel av vår lokale krigshistorie.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tove utfor Baalsrudhula.

 

Fra Sætra til Baalsrudhula er det ca. 11 km tur/retur og fra Løkvoll til Sætra ca. 30 km tur/retur. Dette betyr at vi denne dagen fikk 30 km på sykkelsetet og 10 km til fots. Fint vær og lite innsekter gjorde turen til en flott opplevelse, selv om vi ikke fikk syklet helt fram. I ettertid har vi blitt tipset om at vi skulle valgt veien på den andre siden av Manndalselva. Hvorvidt dette hadde ført til bedre sykkelmuligheter gjenstår å sjekke ut en annen gang.

Du finner mer info om turen fra Sætra til Baalsrudhula på hjemmesiden til Nord-Troms Friluftsråd/Ut i Nord. Hvis du ønsker å gå turen, så anbefaler jeg vanntette terrengsko, evnt. fjellsko. Når det er høy vannføring er det en bekk/liten elv som skal forseres, og her må du kanskje lete litt for å finne et godt vadested. Vi fant det grunneste og enkleste ved bekkens utløp, ned mot Manndalselva. Da strekningen du må gå tur/retur er ca. 11 km i lettgått terreng er denne turen å anse som en fin "søndagstur", men også en tur du fint rekker etter jobb.

Det er utmarksbeite for husdyr, så HUSK Å LUKKE ALLE PORTER OG HOLD HUNDER I BÅND !!!

Takk for turen Tove. Jeg gleder meg bare til neste sykkeltur sammens med deg.

2 kommentarer

Aud Hilde Olsen

22.08.2017 kl.13:08

Heisann

Gå opp på venstre sia av elva så går du tørrskodd helt opp :-)

Aud E. Nystad

22.08.2017 kl.21:39

Aud Hilde Olsen: Hei Aud Hilde. Du har helt rett. Det betyr jo bare at vi må tilbake og teste den siden av elva ;)

Skriv en ny kommentar

Aud E. Nystad

Aud E. Nystad

55, Storfjord

Rett og slett turglad, både på land og vann - høyt og lavt. Elsker min flotte sønn, trugene, skiene, syklene og havkajakkene mine. Født i Havøysund/Slotten, oppvokst i Signaldalen og har utover det bodd på steder som: Tromsø-Sessvoll/Jessheim-Kløfta og Bardufoss. Håper å inspirere og motivere andre til og komme seg Ut På Tur. Bare en ting til: Husk Copyright Det er ikke lov å kopiere bilder eller teksten i mine innlegg. Du finner meg også på Instagram: @nystadpatur #nystadpatur

Kategorier

Arkiv

hits